Sv. Padre Pio NIKADA nije služio Novus ordo Misu


Sv. Padre Pio bio je prvi stigmatizirani svećenik u Crkvi, poslan od Boga da bude znak za naše vrijeme. Francesco Forgione (rođen 1887.) je primio pet rana Kristovih tek nakon ređenja (1910.), kada je počeo prikazivati svetu Misnu Žrtvu i postao poznat kao Padre Pio. Te vidljive i krvareće Kristove rane, koje je primio 20. rujna 1918. godine, nestale su Padru Piju u vrijeme kada je završio svoju posljednju Misu 22. rujna 1968. godine - dva dana nakon 50. obljetnice. Rane su bile povezane sa svetom Misnom Žrtvom.

Padre Pio je bio poslan kao vidljivi znak žrtvene naravi sv. Mise. Godine 1968. sveta Misna Žrtva je prolazila promjene u svjetlu Drugoga vatikanskoga sabora da bi se iz nekrvnog predstavljanja Kristove žrtve na Kalvariji, kojoj je Bog središte, preobrazila u spomen večeru s čovjekom kao središtem. Stigmatizirani Padre Pio je znak protivljenja ovom protestantiziranom modernističkom mišljenju.

Poput svetog Padra Pija, svi svećenici su zaređeni, na poseban način, da bi prikazivali Žrtvu svemogućem Bogu, u osobi Isusa Krista (in Persona Christi). Na Oltaru Križa, svećenik stoji in Persona Christi, uprisutnjuje kalvarijsku Žrtvu vjernicima kroz vrijeme i prostor za sve naraštaje od Kristovog vremena sve do kraja vremena. Padre Pio, koji je bio obilježeni predstavnik našega Gospodina, živo raspelo, bio je poslan da nas podsjeća na jedinstvenu narav svećenika koji je zaređen da prinosi Žrtvu, a ne da 'predsjeda' kod zajedničke gozbe. Toga prvoga Velikoga petka na Kalvariji nisu bili postavljeni stolovi za banket.

Svatko može 'predsjedati'. ,,Samo svećenik može prinositi Žrtvu i učiniti transupstancijaciju, čime se mijenja kruh i vino u Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo Isusa Krista. Božanska Žrtva, naš Gospodin Isus Krist, tada se prikazuje Bogu Ocu po svećeniku kao okajnička žrtva za naše grijehe na svetoj Misi. Sv. Padre Pio, svećenik zauvijek, prinosio je žrtvu. On nije bio 'predsjedatelj'.

Kada je objavljeno da će se sredinom 60-ih dogoditi eksperimentalne promjene u Tradicionalnoj latinskoj Misi, koju je sveti Padre Pio tako ljubio, on nije oklijevao tražiti dopuštenje iz Rima da dalje nastavi prinositi drevnu tridentsku Misu. Govorilo se da je dobio dopuštenje jer se uzela u obzir njegova poodmakla dob, krhko zdravlje i loš vid.

Do trenutka kad je Pavao VI. 3. travnja 1969. promulgirao Novus Ordo liturgiju, Padre Pio je već šest mjeseci bio mrtav. Cjeloviti 'Sakramentar' Novus orda sa svim svojim izmijenjenim molitvama, biti će objavljen 1970. - više od godinu dana nakon što je mrtvo tijelo Padre Pija položeno u grobnicu. Dakle, može se sa sigurnošću reći da sv. Padre Pio nikada nije služio Novus ordo Misu. Stoga je lažno i obmanjujuće da bilo tko upućuje na išta drugo.

Dezinformacija

Riječi koje su napisala dva kapucinska svećenika, koji su zapravo poznavali i živjeli s Padre Pijom, bile su izvor pogrešnih teorija tvrdeći da je Padre Pio služio Novus ordo Misu. Jedan od tih svećenika, otac Pellegrino Funicelli, koji je bio s Padrom Pijom kada je umro, napisao je u svojoj knjizi 1991., ,,Padre Pio's Jack of All Trades (Padre Pio je majstor za sve (str. 401.-402.)):
,,1966.-1967. je Padre Pio od Svete Stolice dobio dopuštenje slaviti Misu na latinskom i sjedeći. Međutim, Sveta Stolica je to dopustila pod dvama uvjetima: da je slavi prema narodu, i da se služi novim obredom Euharistijske molitve.

Izjave iz ove knjige, koje sada kruže internetom, su varljive. Sveta Stolica je dala Padru Piju dopuštenje za služenje Tradicionalne latinske Mise. To nije bilo samo dopuštenje za ,,misu na latinskom jeziku, kakva bi bila, recimo, Novus ordo na latinskom. Koristiti ,,novi obred euharistijske molitve ne može značiti zamijeniti Kanon Tradicionalne latinske Mise. Bilo bi apsurdno očekivati da bi stariji, slabi, krhki, slabovidni Padre Pio mogao čitati riječi i naučiti rubrike nove 'Euharistijske molitve'. Osim toga, dopuštenje iz Rima za Pija i druge starije svećenike je bilo za korištenje cijelog Misala, uključujući Kanon Mise - kojega su vjerojatno zapamtili tijekom mnogih desetljeća moljenja. Otac Pellegrino nastavlja:

,,... Znajući uvjete, on (Padre Pio) je molio poglavara da ga nauči novi oblik doksologije. Nakon što je vidio kako treba podići patenu, s hostijom i kaležom, zahvalio je poglavaru i činilo se da je zadovoljan ... Tijekom noći me je nazvao i rekao: ,,Učini mi uslugu. Idi po kalež i patenu u maloj crkvi i daj da opet vidim novi obred... moram izvršiti obred upravo onako kako Crkva želi.

S obzirom na ono što je rečeno, moglo bi se očekivati da će se pronaći slike ili video oca Pija kako drži kalež u jednoj ruci i patenu u drugoj, pjevajući: ,,Po Kristu, s Kristom, i u Kristu“. Takve fotografije i / ili video NE postoje. NEMA IH. Kako se to može objasniti?

Bivšeg pomoćnika oca Pija, oca Ermelinda Di Capua, citira se na internetu da je dao svom engleskom dopisniku sljedeći odgovor:

,,On (Padre Pio) je običavao govoriti Misu prema novom obredu. Do 1968. godine (kada je Padre Pio umro) novi obred još nije bio potpun, ali je promijenio neke stvari iz latinskog na talijanski jezik. On je pokušao govoriti Misu prema novoj crkvenoj uredbi. Pokušao je naučiti i prilagoditi se novim pravilima Mise. Bilo je još nešto latinskoga. Nije bila potpuno promijenjena. Kanona se ne sjećam točno.

Komentari oca Ermelinda, kako su navedeni, ne mogu se shvatiti na način da je Padre Pio napustio Tradicionalnu latinsku Misu u korist ,,novog reda (Novus ordo). Nakon što su objavljene njegove izjave 2013. godine, dopisivao sam se s ocem Ermelindom i pitao ga ima li fotografije ili video Padre Pija koji nepobitno dokazuju da je on govorio ,,novi red mise. Rekao je da nema takve dokaze.

Dakle, kako riješiti ovaj problem? Često se kaže: ,,Vidjeti znači vjerovati. U tom slučaju, ,,vidjeti bi mi jako pomoglo razumjeti kako shvatiti riječi braće Padra Pija. Pogledao sam na stotine fotografija i desetke videa na kojima su snimljene razne mise Padra Pija. Ono što je najvažnije, pomno sam proučio dostupan video posljednje mise Padre Pija od 22. rujna 1968. Da je bilo noviteta dodanih misi Padre Pija, oni bi sigurno bili prikazani u toj završnoj Misi. Otkrio sam da se riječi kapucina braće Padra Pija pogrešno tumače u korist apologije Novus orda.

Vidjeti znači vjerovati

Vidjeti znači vjerovati. Evo što se može vidjeti svojim očima u vezi posljednje Mise sv. Padra Pija:


Dok su Padra Pija vodili iz sakristije, on je prošao između velikog tradicionalnog oltara s lijeve strane i Novus ordo oltara / stola s njegove desne strane na putu do svog sjedišta (sedilia), s kojeg će voditi Confiteor i Gloriju i izgovoriti uvodnu molitvu. Pomogli su mu ustati sa stolice i doveli ga do Novus ordo oltara / stola, gdje će prikazati svoju posljednju Misu licem okrenutim prema narodu. Padre Pio je očito bio preslab da bi se uspeo tri koraka do velikog oltara. Osim toga, 'liturgijski eksperiment' Mise prema narodu sa samostojećeg oltara / stola je očito bio u punom zamahu u San Giovanni Rotondu, kao što je to bilo u drugim dijelovima svijeta u to vrijeme.

Padre Pio je bio u pratnji đakona i subđakona što je ukazivalo na to da je to svečana pjevana Misa. Padre Piju je poglavar naredio da prikaže pjevanu Misu na taj dan, i oslabljeni Padre Pio je poslušao. Imajte na umu da Novus ordo liturgija ne pravi razliku između pjevane i tihe mise; niti ima podđakone. To je bila Tradicionalna latinska Misa.

Padre Pio je imao bijelu (tradicionalnu) misnicu s manipulom na lijevoj ruci. Takva tradicionalna liturgijska odjeća ne nosi se u Novus ordo liturgiji.

Kroz cijeli ogledni video, Padre Pio je govorio samo molitve Tradicionalne latinske Mise, uključujući Kanon, i govorio ih je na latinskom jeziku. To je bilo u vrijeme kada su svećenici zaređivani da govore Misu na narodnom jeziku. Imam u svojoj knjižnici ,,Sakramentar iz 1966., gdje se sve molitve trebaju izgovarati na engleskom jeziku. Međutim, Padre Pio je imao dopuštenje da i dalje prikazuje Tradicionalnu latinsku Misu iz Missale Romanum prije II. vatikanskog.

Na Suscipe, Sancte Pater, Padre Pio patenom čini znak križa, a zatim pušta hostiju da klizne s patene na korporal. Kod Sanctusa se na posljednjoj Misi Padra Pija čuje zvono kako zvoni tri puta. Obje ove rubrike Tradicionalne latinske Mise uklonjene su iz Novus ordo liturgije.

U Kanonu mise postoje brojni dokazi da Padre Pio NE izgovara nikakvu novu 'euharistijsku molitvu', nego i dalje moli rimski Kanon, kao što je uvijek činio. Na Quam oblationem, može se vidjeti kako Padre Pio čini višestruke znakove križa nad darovima. Neposredno prije posvete, Padre Pio pravi znak križa nad hostijom na benedixit u molitvi Qui pridie. Padre Pio je također napravio znak križa nad kaležom na benedixit u molitvi Simili modo. Kod svake posvete imamo tri zasebna zvonjenja. Padre Pio je načinio znakove križa kod molitve Unde et memores. Padre Pio nije razdvajao palčeve i kažiprste nakon posvete do nakon oblucije. Ove rubrike iz Kanona Tradicionalne latinske Mise ne nalaze se nigdje u Novus ordo liturgiji.

Što se tiče tvrdnje da Padre Pio prakticira ,,novi oblik doksologije... podižući patenu, sa hostijom i kaležom, NE postoje dokazi da se to događa na posljednjoj Misi Padra Pija ili na bilo kojoj drugoj od njegovih Misa. Ovaj ,,novi oblik doksologije u Novus ordu zamijenio je ,,malo Podizanjeiz Tradicionalne latinske Mise. Međutim, u posljednjoj Misi Padra Pija se u malom podizanju može vidjeti kako Padre Pio uzima posvećene hostije u svoju desnu ruku i čini znakove križa nad kaležom i oltarom kao što se tradicionalno obavlja čini uz molitve Per Ip + sum, et cum Ip + so et in Ip + so. Padre Pio je ovdje, kao i kroz cijelu Misu, slijedio Rimski Kanon Tradicionalne latinske Mise, a nije podlegao inovaciji ,,novog oblika doksologije.

Padre Pio izgovorio je Per omnia saecula saeculorum prije Pater noster. Također, nakon prelamanja posvećene hostije na Qui tecum, vidi se kako Padre Pio pjeva Per omnia saecula saeculorum. Pio je jasno rekao Pax + Domini sit + semper vobis + cum, dok je činio znak križa nad kaležom s posvećenom česticom. Obje ove molitve Per omnia saecula saeculorum, kao i znakovi križa s česticom, koji se svi čine u Tradicionalnoj latinskoj Misi, izbačeni su iz Novus ordo liturgije.

Na Agnus Dei se Padre Pio udara u prsa. Kasnije se može vidjeti kako s posvećenom hostijom čini znak križa nad pliticom prije nego će je konzumirati. To su obilježja Tradicionalne latinske Mise. Padre Pio obavlja pranje kaleža i prstiju vinom i vodom nakon pričesti. U Novus ordo liturgiji se koristi samo voda.

U dopuštenju koje je Padre Pio primio za nastavak prinošenja Tradicionalne latinske Mise, svi se uglavnom slažu da je dobio posebno dopuštenje služiti Misu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije tijekom cijele godine. U posljednjoj Misi Padra Pija, molitva proprija Postcommunio za Bezgrešno začeće na kraju Tradicionalne latinske Mise može se jasno razabrati: ,,Sacramenta quae sumpsimus, Domine Deus noster, illius in nobis culpae vulnera reparent; qua immaculatem Beate Mariae Conceptionem singulariter praeservasti. Per Dominum..."

Nakon što smo iznijeli dokaze da je posljednja Misa Padra Pija doista Tradicionalna latinska Misa, dogodile su se, međutim, najmanje dvije inovacije: Misa na oltaru / stolu okrenutom prema narodu; a podđakon je pročitao poslanicu na talijanskom s propovjedaonice okrenute narodu. A iako su mogle biti izbačene iz videa koje sam pregledao, osim toga nije bilo pokazatelja o molitvama u podnožju oltara ili posljednjeg Evanđelja, uz napomenu da su to bili tipični propusti tijekom 'doba eksperimentiranja iza II. vatikanskog '.

Misa se mijenjala u cijelomu svijetu, a pred očima Padra Pija. Kao oslabio, gotovo slijep redovnik, uz poslušnost svom poglavaru, i ne dovoljno jak da bi pokazao učinkovit otpor, Padre Pio je bio vođen voljom drugih i bio je fizički usmjeravan tijekom cijele svoje posljednje Mise. Oslabljen kakav je bio i njegov vid, Padre Pio je mogao vidjeti dovoljno da zna da je za njega vrijeme da napusti ovaj svijet. Naime, tog istog dana njegove posljednje Mise, njegov grob je bio blagoslovljen i on će umrijeti u 2:30 sati sljedećeg jutra, 23. rujna 1968.

ZAKLJUČAK

Tijekom gotovo cijelog života na zemlji Padre Pio je prikazivao Tradicionalnu latinsku Misu točno prema Rimskom misalu velikog pape Pija V. kojega su svećenici koristili već stoljećima, bez promjene, prije vremena Drugog vatikanskog sabora. Kad je postao žrtvom 'liturgijskih eksperimenata' prije uvođenja Novus ordo Mise, njegove stigme su počele nestajati, i na kraju nestale – kao što je počela nestajati žrtvena narav Mise.

Kao umirućem starom oslabljenom čovjeku kojemu je slabio vid, otac Pio je bio kao janje vođeno na klanje na svojoj posljednjoj Misi. Padre Pio bi bio savršeni nasljedovatelj Krista ,,in persona Christi do krajnosti, do samog kraja. Dok je slabog Padra Pija vodila skupina ljudi na oltar / stol da ,,bude okrenut prema narodu, bio je izložen mnoštvu i postavljen na javno mjesto, baš kako je i naš božanski Gospodin Isus bio dok je visio umirući na križu na Golgoti. Kao što je bok Sina Božjega bio proboden kopljem te su posljednje kapi Njegove Predragocjene Krvi iskapale iz Njegova tijela, isto tako je riječ da je nakon te zadnje Mise tijelo Padra Pija bilo gotovo bez krvi.

Padre Pio se srušio na kraju svoje posljednje Mise i morao je biti iznesen u sakristiju, u svoju ćeliju, gdje će uskoro preći s ovoga svijeta s posljednjim riječima: ,,Jesu et Maria (Isus i Marija) na svojim usnama. Kao što je Tradicionalna latinska Misa nestala s ovoga svijeta, zamijenjena gotovo svugdje Novus ordo Misom, tako je sv. Padre Pio u boli izašao iz svetišta. Svećenika koji djeluje 'in persona Christi' u svetoj Misnoj Žrtvi nadomjestit će ,,predsjedatelj na zajedničkoj gozbi.

Međutim, baš kao što je Isus uskrsnuo od mrtvih, Tradicionalna latinska Misa, Misa koja neće umrijeti, opet se vraća. Bog ne bi dopustio da sveta Misna žrtva, koju je ustanovio i koja mu se prinosi, nestane s ovoga svijeta. Padre Pio, svetac Tradicionalne latinske Mise, i dalje će biti nadahnuće i posrednik za sve svećenike i bogoslove koji su pozvani od Boga da posvete svoje živote Misi svih vremena.

Uvijek je bio, i još uvijek postoji, ostatak vjernika koji su ostali uz Tradicionalnu latinsku Misu. Uvijek se toga sjećajte, i neka vas nitko nikad ne obeshrabri. ,,Tako i u sadašnje vrijeme postoji Ostatak po milosnom izboru ( Rim 11, 5). Mi smo taj ostatak. Sv. Padre Pio je naš svetac.

vlč. Ladis J. Cizik

Primjedbe