Laicizacija i sekularizacija


,,Veliko sredstvo za uništenje kraljevstva našega Gospodina i kršćanskih ustanova jest laicizacija i sekularizacija država i društava; time dolazi svakako – kao logična i neumoljiva posljedica – do sekularizacije obiteljī, i ne samo obiteljī, nego i bogoslovija i klera.“

Nadbiskup Marcel Lefebvre, Ecône, 25. svibnja 1985.

Primjedbe

  1. Pronađite u povijesti crkve,a postoji kad je Bog preko laika i laikinja (žene koje nisu bile redovnice, a bile su posve uronjene i povezane s Bogom)spašavao crkvu u određenim periodima... Prijedlog možda da i to objavite kao novi post?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da niste dobro razumjeli.
      Radi se naime o državama i društvima (nekada kršćanskim, nastalim na pravim kršćanskim temeljima i vrjednotama), koje su danas više nego ikada skrenule sa pravog puta, kršćanskog (katoličkog mora se naglasiti jer se danas svakojaki heretici kite tim imenom-kršćanskim).
      Naravno da su laici, itekako i kroz cijelo razdoblje od Krista naovamo, pa i prije bili oni koji su doprinosili širenju Kraljevstva Kristovog na zemlji, pripremajući sebe i druge na ono vječno Kraljevstvo na Nebesima. Neki čak i više i revnije nego li kler.
      To dakle nije upitno.
      No radi se o tome da je riječ o dekristijanizaciji država i društava, što bi trebalo i moralo da bude obrnuto, a to je da ta ista rastu, jačaju u onom pravom Kristovom kršćanstvu, te ga istovremeno i šire tamo, u ona društva i države gdje ono još nije dospjelo.

      Napomenuo bih da je čak i gore od toga jer se danas očito je, radi čak i o sekularizaciji i laicizaciji same Kristove Crkve, gdje se po uzoru otpadnika lutera i luterana, nastoji ušutkati, obezvrijediti, umanjiti svaka vrjednota svećenika koji jeste i mora biti izabranik Božji a u potpunosti po uzoru na Prvosvećenika samoga nam Gospodina Isusa Krista.
      Namjesto toga, poturaju se laici, kojima se pod krinkom izraza kao "pastoralni rad", daju sve veće ovlasti u radu Kristove Crkve, koji oni nikako ne bi smjeli niti pomišljati obavljati, a svećenike se istovremeno gura u zapećak, omalovažava, obezvrjeđuje, minimalizira, pa i šikanira i čak zlostavlja,- pogotovu ako su vjerni Kristu i tradiciji svete Kristove Crkve stare dva milenija.
      JbD.

      Izbriši
  2. I na koncu nam isilovci javno klanjaju po gradovima kao da su u Arabiji.
    Msgr.Lefevre dobit će počasno mjesto među ispovjedaocima i naučiteljima, ne samo 20.stoljeća, nego barem drugoga tisućljeća jer je današnja događanja lijepo najavio, opisao i organizirao postrojbe koje su cijelu Crkvu desetljećima opominjale, no modernizam - kako su veliki pape opominjali - strašna je hereza, sinteza svih hereza koja zasljepljuje i truje kao najstrašniji bojni otrov.
    Sada nas samo Bezgrješno Srce Marijino može spasiti!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar